Fit tarta czekoladowa

4.49 (154 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Lekkie, mocno czekoladowe ciasto bez pieczenia i zbędnego dodatku cukru.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki na krem:
    1 puszka bardzo mocno schłodzonego mleka kokosowego z ekstraktem powyżej 80%
    1 tabliczka gorzkiej czekolady lub innej ulubionej
    3 pełne łyżki miodu lub syropu klonowego
    1 łyżeczka kakao
    Składniki na spód:
    szklanka daktyli
    szklanka płatków owsianych
    szklanka ulubionych orzechów lub wiórków kokosowych
    1 łyżka kakao
    1 łyżka miodu, syropu klonowego lub daktylowego
    3 łyżki oleju kokosowego lub masła
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Fit tarta czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle zalewamy wrzątkiem, płatki owsiane i orzechy miksujemy w siekaczu. Dodajemy kakao, namoczone przez 10 minut daktyle i rozpuszczony olej lub masło. Ponownie miksujemy.
    Zmiksowanymi składnikami wykładamy spód średniej formy do tarty. Dociskamy szklanką.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Stałą część zimnego mleka kokosowego ubijamy aż będą zostawać ślady po trzepaczce lub mieszadełkach miksera. Dodajemy płynną ale chłodną czekoladę i miód. Dokładnie łączymy. Wylewamy na spód. Posypujemy ziarnami granatu, układamy kawałki truskawek lub maliny. Chłodzimy przez co najmniej godzinę. Dekorujemy listkami mięty. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorzka czekolada Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować