Fioletowe spaghetti z jarmużowym pesto

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, sycące spaghetti - zachwyca kolorami i wyrafinowanym smakiem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g makaronu spaghetti
    20 dag czerwonej kapusty
    sól
    pieprz
    3 garści jarmużu
    1 mały ząbek czosnku
    3 łyżki oliwy
    1 łyżka parmezanu
    2 łyżki uprażonych migdałów
    1 op szynki szwarcwaldzkiej
    4 łyżki pestek słonecznika

Fioletowe spaghetti z jarmużowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy makaron al-dente.
  • 2. Gotujemy poszatkowaną kapustę w ok 1 szkl wody do miękkości. Odcedzamy. Do fioletowej wody wrzucamy makaron , mieszamy i zostawiamy pod przykryciem, aż naciągnie fioletowego koloru.
  • 3. Myjemy jarmuż, odcinamy twarde części, przekładamy do blendera, dodajemy uprażone migdały, parmezan i oliwę. Miksujemy na papkę. Doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby rozcieńczamy odrobiną wody.
  • 4. Odcedzamy makaron, wykładamy na talerz, dodajemy pesto. Smażymy plastry szynki szwarcwaldzkiej na suchej patelni na chrupiące chipsy. Układamy na talerzu z makaronem. Posypujemy danie uprażonym słonecznikiem oraz parmezanem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy