Fioletowe spaghetti z jarmużowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy makaron al-dente.
2.Gotujemy poszatkowaną kapustę w ok 1 szkl wody do miękkości. Odcedzamy. Do fioletowej wody wrzucamy makaron , mieszamy i zostawiamy pod przykryciem, aż naciągnie fioletowego koloru.
3.Myjemy jarmuż, odcinamy twarde części, przekładamy do blendera, dodajemy uprażone migdały, parmezan i oliwę. Miksujemy na papkę. Doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby rozcieńczamy odrobiną wody.
4.Odcedzamy makaron, wykładamy na talerz, dodajemy pesto. Smażymy plastry szynki szwarcwaldzkiej na suchej patelni na chrupiące chipsy. Układamy na talerzu z makaronem. Posypujemy danie uprażonym słonecznikiem oraz parmezanem. Smacznego!
Komentarze