Fioletowe ciasto drożdżowe z czarnej porzeczki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zawsze robiąc ciasto drożdżowe z owocami miałam wrażenie że ich jest zbyt mało. Ostatnio wpadłam na pomysł żeby świeże, mielone owoce czarnej porzeczki dodać do gniecionego ciasta. Uzyskałam ciekawy, owocowy smak i śliczny, fioletowy kolor :)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    300 g mąki pszennej
    15 g świeżych drożdży + 1 czubata łyżka cukru
    100 g czarnej porzeczki
    100 ml mleka
    50 g cukru
    1 duże jajko
    40 g rozpuszczonego masła
    50 g całych owoców czarnej porzeczki do posypania po wierzchu

    kruszonka:
    4 płaskie łyżki mąki pszennej
    2 płaskie łyżki cukru
    1 zaokrąglona łyżka miękkiego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Ciasto

Fioletowe ciasto drożdżowe z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Do miski pokruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Czarną porzeczkę zmiksować blenderem, wymieszać z mlekiem, wlać do drożdży. Dodać cukier, jajko, rozpuszczone masło i mąkę, wyrobić jednolite w kolorze ciasto. Wyłożyć do foremki o wymiarach 22x9 cm (mierzone po dnie), wyrównać. Posypać całą porzeczką i kruszonką, odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35 min.
  • 2. kruszonka:
    Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać miękkie masło, ręką zagnieść kruszonkę.

Porady

Do ciasta można użyć mrożonych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować