Filety z kurczaka w sosie z papryką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis inspirowany porą roku. Ciekawy i niecodzienny sposób podania filetów drobiowych.

  • 45 min

Składniki:

  • - 2 filety z kurczaka
    - przyprawa do kurczaka
    - 1 łyżka musztardy
    - cebula
    - ser żółty
    - olej

    Sos:
    - ząbek czosnku
    - mały ogórek konserwowy
    - papryka czerwona
    - 2 łyżki majonezu
    - 2 łyżki keczupu
    - sól do smaku
    - ostra papryka w proszku do smaku

Filety z kurczaka w sosie z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety pokroić jak na kotlety i lekko rozbić. Posypać przyprawą z obu stron i z jednej posmarować musztardą.
  • 2. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju i rozłożyć na kotletach.
  • 3. Zrobić sos: czosnek przecisnąć przez praskę, zetrzeć na tarce ogórek konserwowy (na drobnych oczkach) i paprykę (na grubszych oczkach), połączyć z majonezem i keczupem, doprawić solą i ostrą papryką, wyłożyć na filety.
  • 4. Posypać startym żółtym serem i piec w piekarniku około 30 minut w temperaturze 170° C.

Porady

Najlepiej smakuje z ziemniakami i jesienną surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy