Pieczone w całości filety z kurczaka zawinięte w szynkę szwarcwaldzką są wyjątkowo soczyste i smaczne. To proste i ekspresowe danie, a mieso ma wyjatkowy smak.
1 godz. 30 min
Składniki:
filety z kurczaka - 4 szt.
olej - 4 łyżki
szynka szwarcwaldzka - 12 plastrów
sól morska – do smaku
pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
Filety kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka oczyść, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Mięso delikatnie oprósz solą i pieprzem, odstaw na minimum 1 godzinę do lodówki.
2. Następnie każdy filet zawiń w trzy plastry szynki.
3.Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C, a następnie wstaw do niego naczynie żaroodporne i nagrzewaj je przez 5 minut. Gorące naczynie ostrożnie wyjmij z piekarnika, wlej 2 łyżki oleju, ułóż filety zawinięte w szynkę i polej je pozostałym olejem. Naczynie wstaw do piekarnika i piecz 20 minut. Jeśli filety są wyjątkowo duże, może się okazać, że trzeba je piec kolejne 3 do 5 minut.
Komentarze