Filet z indyka w sosie chrzanowym

4.49 (190 ocen)

  • 25 min

Proste i dietetyczne danie, coś dla amatorów indyka, w sam raz na niedzielny obiad

  • 25 min

Składniki:

  • 1 kg fileta z indyka,
    1 cebula
    1 por
    2 marchewki
    kawałek selera
    1 pietruszka
    Sos:
    2-3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki masła,
    3 łyżki tartego chrzanu
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    sok z cytryny
    sól
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z indyka w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać wodą (tyle, aby przykryło mięso), zagotować tak, jak rosół na małym ogniu, osolić.
    Warzywa opłukać, obrać, wrzucić do gotującego się mięsa. Cebulę obrać, opalić na palniku i dorzucić do garnka. Gotować wszystko ok. 20 min. Na końcu wsypać trochę pieprzu do smaku.
    Mięso wyjąć z garnka i pokroić w grube plastry.
    Wywar przecedzić, dodać masło.
    Mąkę rozmieszać z zimną wodą i zagęścić sos, zagotować i dodać chrzan. Wymieszać i zagotować .Dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z indyka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować