FILECIKI RYBNE W DELIKATESOWYM SOSIE

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Filety te podaję jako niskokaloryczną , zimną przekąskę . Zajadają się nią nie tylko domownicy ale i goście.

  • Łatwy

Składniki:


  • - ryba filet: 6 sztuk
    - mleko: 1 szklanka
    - woda: 1 szklanka
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - olej do smażenia: 5 łyżek
    SOS:
    - papryka czerwona i zielona strąk: 1 sztuka
    - cebula: 2 sztuki
    - pieczarki: 5 sztuk
    - cukier: 3 łyżki
    - ocet winny: 0.5 szklanki
    - imbir mielony: 1 łyżeczka
    - pieprz biały do smaku: 1 szczypta
    - posiekana zielenina: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Fileciki rybne w delikatesowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety moczymy w wodzie z mlekiem przez 20 minut, osuszamy, nacieramy z obu stron solą i pieprzem. Smażymy rumieniąc, na głębokim tłuszczu. Odsączamy na warstwie bibuły.
  • 2. Przygotowujemy sos: pozostały ze smażenia ryb tłuszcz uzupełniamy, smażymy na nim pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Gdy składniki się zeszklą, dodajemy cienko pokrojone pieczarki i paprykę. Zasmażamy na średnim ogniu przez 3 minuty, dodajemy przyprawy, ocet, zagotowujemy i ponownie trzymamy na ogniu przez 3 minuty, często mieszając.
  • 3. Do gorącego sosu wkładamy filety, gotujemy przez minutę, potem naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce-nawet do następnego dnia. Porcje ryby podajemy na zimno, na półmisku lekko polane sosem, przybrane zieleniną i paseczkami kolorowej papryki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować