Fileciki rybne w delikatesowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety moczymy w wodzie z mlekiem przez 20 minut, osuszamy, nacieramy z obu stron solą i pieprzem. Smażymy rumieniąc, na głębokim tłuszczu. Odsączamy na warstwie bibuły.
2.Przygotowujemy sos: pozostały ze smażenia ryb tłuszcz uzupełniamy, smażymy na nim pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Gdy składniki się zeszklą, dodajemy cienko pokrojone pieczarki i paprykę. Zasmażamy na średnim ogniu przez 3 minuty, dodajemy przyprawy, ocet, zagotowujemy i ponownie trzymamy na ogniu przez 3 minuty, często mieszając.
3.Do gorącego sosu wkładamy filety, gotujemy przez minutę, potem naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce-nawet do następnego dnia. Porcje ryby podajemy na zimno, na półmisku lekko polane sosem, przybrane zieleniną i paseczkami kolorowej papryki.
Komentarze