Figi w boczku z kozim serem

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Wykwintna przystawka z nutą czerwonego wina.

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 lekko dojrzałych fig
    8 plastrów boczku surowego wędzonego
    200 g koziego sera Sainte Maure
    1 łyżeczka suszonego/ świeżego tymianku
    3 łyżki jasnego miodu
    3 łyżki musztardy francuskiej
    3 łyżki czerwonego wina
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Figi w boczku z kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czubki fig odkrajamy. Owoce nacinamy na krzyż. Do środka wkładamy plastry koziego sera, tak aby cała figa była wypełniona. Owijamy je plastrami boczku. Ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Musztardę, miód, wino i przyprawy łączymy w miseczce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w funkcji góra-dół. Wierzch każdej figi polewamy łyżeczką sosu. Resztę wlewamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy przez 15-20 minut, aż tłuszcz z boczku się wytopi i lekko się zarumieni. Smacznego!

Porady

Figi udekoruj świeżym tymiankiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony Figi Kozi ser

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować