Dzięki uprzejmości portalu POLSKA GOTUJE wczoraj uczestniczyć mogłam w Gali otwarcia Festiwalu.  Wspaniały koncert muzyki filmowej w wykonaniu Motion Trio oraz Orkiestra Kameralna l’Autunno oraz Marcina Wyrostka.  Jutro pokaz filmu KUCHNIA RODZINY BRAS i mam nadzieję wspaniała kolacja. 

Fotorelacja

Zapraszam wszystkich do Poznania.

Pomysłodawcą festiwalu jest Jan A.P. Kaczmarek uznany kompozytor oraz  twórca muzyki filmowej. Laureat Oscara w roku 2005  za muzykę do filmu Marzyciel.

Na festiwal składają się pokazy filmowe, przedstawienia teatralne, koncerty, warsztaty oraz panele dyskusyjne.

Podczas festiwalu wyświetlonych zostanie ponad 170 filmów z których 70 to premiery w Polsce. Ciekawostką są pokazy kina plenerowego gdzie  seanse wyświetlane zostaną  w specjalnie przygotowanych łóżkach. Prezentowane filmy podzielone zostały na grupy  tematyczne, takie jak: Transatlantyk Panorama, Transatlantyk Docs 2012,  Transatlantyk Konfrontacje, Transatlantyk Art i Eko, Nowe Polskie Dokumenty, Nowe Kino Niemieckie i Nowe Kino Skandynawskie, Wiosna Arabska, Wall Street Story, Narodziny mistrza: Alfred Hitchcock, Poza Gatunkiem – Sci-fi, Sezon, Bike Movies – Kino Rowerowe, Kino klasy B – ekstaza i mdłości, Transatlantyk dla Dzieci czy Oscar 2012 – nominacje nieanglojęzyczne  oraz jak wyraził się twórca festiwalu  owiane legendą Kino Kulinarne. 

Na Kino Kulinarne składa się pokaz 5 filmów.   Po każdym z seansów widzowie uczestniczyć będą w kolacji inspirowanej danym filmem.  Kolacje składające się z czterech dań przygotowane zostaną przez szefa kuchni jednej z poznańskich restauracji Krzysztofa Rabka.  Możliwe jest też wykupienie biletów jednie na seanse filmowe.

Jak podaje organizator imprezy:

Repertuar Kina Kulinarnego 2012

16.08 (czwartek) godz. 18.30-23.00

SMAKI MUZYKI B.S.O. (MUGARITZ B.S.O.)

Menu:

TATAR, EMULSJA Z ŻÓŁTKA I MŁODE ZIEMNIAKI.

TĘCZOWY PSTRĄG, ZIELONY OGÓREK Z AGRESTEM I KOPERKIEM.

POLIK ZE ŚWINKI, SERCA Z PORA I OWOCE CZARNEGO BZU.

MORELA, MROŻONA MAŚLANKA Z MIGDAŁAMI.

Możliwość uczestnictwa jedynie w seansie filmowym wtorek 21/08

17.08 (piątek) godz. 18.30-23.00

KUCHNIA RODZINY BRAS (ENTRE LES BRAS)

Menu:

KRÓLIK, MARYNOWANA CUKINIA Z EMULSJĄ Z ZIELONEJ PIERTUSZKI.

MAKRELA, PIKLOWANA CZERWONA CYKORIA Z WIŚNIAMI.

CIELĘCINA, WĘDZONY SZPIK Z GRILLOWANYM SELEREM.

OWOCE LASU, MŁODE ORZECHY LASKOWE Z GRANITĄ SZCZAWIOWĄ.

Możliwość uczestnictwa jedynie w seansie filmowym środa  22/08


18.08 (sobota) godz. 18.30-23.00

JEROZOLIMA NA TALERZU (JERUSALEM ON A PLATE)

Menu:

TURBOT, KALAFIOR Z KMINKIEM I PIECZONYM CZOSNKIEM.

JAGNIĘCINA, RAKI Z MAJONEZEM CHLEBOWYM I CHRZANEM.

WOŁOWINA, PALONY BAKŁAŻAN Z ARONIĄ I KOPREM.

KASZKA MANNA, JEŻYNY Z SEZAMKAMI.

Możliwość uczestnictwa jedynie w seansie filmowym środa 22/08

9.08 (niedziela) godz. 18.30-23.00

DANIE MIŁOŚCI - JOYFUL REUNION

Menu:

MŁODE SAŁATY, ZIOŁA, WARZYWA Z LETNIĄ TRUFLĄ.

POMIDOR MALINOWY, KALAREPA Z PIEPRZEM SYCZUAŃSKIM.

JAJKO Z KURY ZIELONONÓŻKI, MŁODA MARCHEW Z EMULSJĄ ESTRAGONOWĄ.

TWAROŻEK, KONFITURA Z WĘGIEREK I CZEKOLADA.


20.08 (poniedziałek) godz. 18.30-23.00

OMA I BELLA

Menu:

ŚLEDŹ, PIECZONE CEBULKI I CZARNA PORZEZCZKA.

GRASICA, KURKI Z BOBEM I ZIOŁOWĄ KASZĄ PERŁOWĄ.

KURCZAK ZAGRODOWY, KUKURYDZA Z WĘDZONĄ IKRA Z DORSZA.

GRUSZKA, SER OWCZY DOJRZEWAJĄCY I MIÓD PITNY

Możliwość uczestnictwa jedynie w seansie filmowym wtorek 21/08

Festiwal podejmuje także tematykę ekologii oraz globalizacji.  Na  szczególną uwagę zasługują filmy z sekcji Transatlantyk EKO takie jak  SUSHI ŚWIATOWA PUŁAPKA, GORZKIE ZIARNO, MYŚL GLOBALNIE DZIAŁAJ AGRARNIEFilmy podejmują tematykę globalnej produkcji żywności, GMO oraz  ekologicznego rolnictwa.

 

Festiwal rozpoczął się od  „Wielkiego Bębnienia Przeciwko GMO oraz masowemu ginięciu pszczół” którego pomysłodawcą jest Brytyjski Aktywista Graham White.  Wydarzeniu towarzyszył muzyk, współreżyser filmu Kina Kulinarnego  Mugaritz B.S.O. Felipe Ugarte grając na tradycyjnym baskijskim instrumencie – txalaparcie. Do występu dołączyli mieszkańcy Poznania, którzy przynieśli na plac własne instrumenty.

Graham White w czasie trwania Festiwalu przedstawi wykład - REQUIEM DLA PSZCZÓŁ i WOJNA PRZECIWKO ŻYCIU o tym jak negatywny wpływ na życie ludzi i zwierząt  mają powszechnie stosowane w rolnictwie pestycydy.