Faworki wg przepisu mojej mamy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne, delikatne faworki, których nie może zabraknąć w Tłusty Czwartek i w karnawale. Idealnie pasują również do kawy lub herbatki.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    9 żółtek
    9 łyżek kwaśnej śmietany
    kilka kropel aromatu cytrynowego
    2 łyżki spirytusu
    olej do smażenia

Faworki wg przepisu mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na faworki zagniatamy (spirytus dałam również do ciasta, ale można dać też ciut do oleju). Przykryte ciasto odstawiamy na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki. Placki tniemy na paski szerokości ok. 4 cm i długości ok. 15 cm. Każdy pasek nacinamy wzdłuż po środku. Bierzemy jeden koniec paska i przekładamy przez nacięty środek (tworząc coś na wzór kokardki). Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Na koniec faworki możemy oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy