Faworki na mascarpone

4.5 (199 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Faworki na mascarpone

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • - 4 żółtka,
    - 250 g serka mascarpone,
    - 1/2 kg mąki,
    - 1/2 łyżeczki cukru,
    - 2 łyżki białego rumu lub wódki,
    - szczypta soli,
    - ok.1 litr oleju (do smażenia),

    do posypania:
    - cukier puder.
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Faworki

Faworki na mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka mieszamy z pół łyżeczki cukru i szczyptą soli. Użyłam takiej ilości cukru, z uwagi na to, że faworki na koniec obsypujemy pudrem - są wtedy wystarczająco słodkie. Dodaję przesianą mąkę (w przepisie mamy 1/2 kg), wsypałam trochę mniej. Gdy konsystencja ciasta była za rzadka dodałam resztę mąki. Wszystko mieszamy, dodajemy 2 łyżki białego rumu czy innego wysoko % alkoholu. Spirytus czy inny alkohol jest po to, aby chrusty nie chłonęły za dużo tłuszczu podczas smażenia. Następnie dodajemy mascarpone. Podobnie jak z mąką, lepiej dodać trochę mniej w zależności od konsystencji i dokładać stopniowo. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę, za twarde/zbite dodajemy jeszcze odrobinę mascarpone lub jak się skończy śmietanę 18%. Wyrabiamy ciasto, powinno być elastyczne i miękkie. Najlepiej je trochę potłuc wałkiem. Idealnie zrobione nie lepi się, nie musimy podsypywać mąką podczas wałkowania. Wkładamy je na 1 godz do lodówki. Wałkujemy je bardzo cienko, tniemy na paski szerokości ok. 2 cm, długości jakiej lubimy. Po środku robimy małe nacięcie wzdłuż faworka, aby później móc przewlec faworka przez środek. Na rozgrzany olej (najlepiej niski i szeroki garnek), wrzucamy nasze chrusty. Odpowiednia temperatura oleju to ok. 180°C sprawia to, że faworki bardzo szybko się zarumienią, ale nie nabiorą za dużo tłuszczu. Najpierw smażymy jedną stronę, następnie przewracamy na drugą stronę. Wrzucałam po 5-7 faworków, w zależności od ich wielkości. To ułatwiło mi przewracanie ich. Pomagałam sobie patyczkiem do szaszłyków i widelcem. Do wyjmowania chrustów używałam już tylko patyczka. Możemy je nakłuć nim albo jak to ja zrobiłam, patyczek wkładamy w nacięty otwór, odsączyłam tłuszcz nad garnkiem. Usmażone faworki kładziemy na papierze ręcznikowym w celu odsączenia tłuszczu. Po ostudzeniu sypiemy cukrem pudrem.

Porady

Faworki zazwyczaj najlepiej smakują w dzień smażenia, ale te jeśli ciasto było bardzo cienko rozwałkowane będą chrupiące (nawet może lepiej smakować) drugiego dnia :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować