Faworki mojej mamy

0 (0 ocen)

Co roku gdy zaczyna się karnawał w naszym domu królują faworki. Ten przepis jest najlepszy ze wszystkich wypróbowanych już przez moją mamę.

Składniki:

  • 1 szklanka piwa
    1 szklanka żółtek ( ok.15 jajek średniej wielkości)
    ok. 1 kg mąki

Faworki mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, piwa i żółtek wyrabiamy elastyczne ciasto.
    Dzielimy na porcje, podsypując bardzo niewielką ilością mąki (gdy mąki będzie za dużo, tłuszcz podczas smażenia zacznie się pienić).
    Rozwałkowujemy na 1 mm placki, kroimy i formujemy faworki.
    Smażymy w głębokim tłuszczu (polecam olej rzepakowy) z obu stron na złoty kolor.
    Po osączeniu, posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy