Faworki Mamy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Moja mama robiła najlepsze faworki na świecie i mam nadzieję, że... jeszcze kiedyś mi takie zrobi. Dzięki idealnym proporcjom składników i paru trikom (podałam je w opisie przygotowywania) zawsze wychodzą kruchutkie, delikatne i wprost rozpł

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
    40g masła
    4 żółtka
    1 jajko
    1,5 łyżki śmietany
    1/2 łyżeczki octu 6% lub spirytusu
    Dodatkowo:
    tłuszcz do głębokiego smażenia (u mnie olej rzepakowy)
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę należy przesiać do dużej miski lub na stolnicę.
    Dodać żółtka, jajko, ocet/alkohol oraz śmietanę.
    Całość wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto o konsystencji plasteliny.
    Gotowe ciasto uderzać/wybijać wałkiem z każdej ze strony - do momentu powstania pęcherzyków, a następnie bardzo cienko je rozwałkować.
    (To dwie tajemnice kruchości faworków.)
  • 2. Ciasto pokroić na paseczki (około 3-4 x 10-15 cm) i w każdym z nich zrobić (po środku) nacięcie, przez które należy poprzekładać końce pasków.
    (Robić to partiami, a uformowane faworki przykryć ściereczką, aby nie schły, ponieważ w przeciwnym razie po usmażeniu będą twarde.)
  • 3. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut - do lekkiego zarumienienia się.
  • 4. Usmażone osączyć na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować