Faworki, czyli chrust z rumem

4.5 (2 ocen)

  • 20 min

Są smakołyki, których nie potrafimy sobie odmówić.

  • 20 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    2 łyżki margaryny lub masła
    2 jaja
    około 100 ml kwaśnej śmietany
    3 szczypty soli
    2 łyżki rumu
    3 łyżki cukru pudru+ cukier puder do posypania
    około 1 kg smalcu
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki, czyli chrust z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażenie faworków 1. Mąkę przesiewamy do miski z solą i cukrem pudrem. Następnie dodajemy miękkie masło, śmietanę, jajka, rum i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być jednolite i dość miękkie, ale nie powinno się kleić do palców. Gdy wyrobimy ciasto musimy "wbić w nie powietrze". Możemy to zrobić przepuszczając je 2- 3 razy przez maszynkę do mięsa lub uderzając mocno wałkiem w ciasto leżące na stolnicy.

    Gdy ciasto będzie gotowa dzielimy je na 3- 4 części, które rozwałkowujemy, kroimy w paseczki 2x10 cm i nacinamy po środku przekładając pasek. W garnku rozgrzewamy smalec i smażymy na gorącym smalcu faworki z obu stron. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniku, żeby odsączyć faworki z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować