Faworki bez smażenia

4.5 (185 ocen)

Zamiast smażyć faworki w głębokim oleju ja je upiekłam w piekarniku.

Składniki:

  • 1 kg mąki
    3 jajka
    10 dkg drożdży
    2 szklanki mleka
    150 g margaryny
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    1 szklanka cukru
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery Faworki

Faworki bez smażenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać.Wlać do dużej miski szklankę mleka,dodać 2 łyżki cukru,rozkruszyć drożdże i wszystko dokładnie połączyć.Odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Do wyrośniętego zaczynu przesiać mąkę,dodać rozmieszane całe jajka,pozostały cukier,cukier waniliowy,pozostałe mleko i roztopioną,ostudzoną margarynę.Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
  • Faworki bez smażenia 3. Wyrośnięte ciasto pokroić na części,każdą rozwałkować,pokroić na paski,a potem na mniejsze,zrobić nożem nacięcie przez środek i formować faworki.
  • Faworki bez smażenia 4. Uformowane faworki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec aż będą rumiane.
  • Faworki bez smażenia 5. Gotowe faworki posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować