Faworki kruche z cukrem pudrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, oraz sól i wymieszać. W oddzielnej misce ubić jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą pianę przez ok. 8 minut.
2. Pianę dodać do mąki, następnie dodać śmietanę i spirytus, zmiksować .Połączyć składniki i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na około 30 minut w temperaturze pokojowej.
3. Ciasto zagniatać przez ok. 8 minut, następnie rozwałkować na placek, złożyć na pół i znów rozwałkować, ponownie składać i rozwałkowywać jeszcze 3 razy.
4. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na jak najcieńsze placki. Resztę ciasta trzymać zawinięte w folię spożywczą.
5.Nożem lub radełkiem wycinać paski mniejsze niż średnica garnka. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta. Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny kształt. Odkładać na bok i trzymać pod ściereczką podczas wycinania kolejnych faworków.
6. Rozgrzać olej do 180 stopni C w szerokim garnku i wkładać do niego po kilka faworków jednocześnie. Smażyć na złoty kolor.
7.Faworki układać na ręcznikach papierowych. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze