Faworki

5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Chrupiące faworki z cukrem pudrem.

  • 45 min

Składniki:

  • - mąka pszenna - ok. 1,5 szklanki
    - spirytus - 1 łyżka
    - żółtka - 2 szt
    - cukier puder - 1 łyżeczka
    - śmietana kwaśna 18 % - 100 g
    - sól - 1 szczypta
    - smalec / planta do smażenia - ok. 250 g

Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy ze śmietaną
    ( siekając nożem ).

    Dodajemy żółtka , spirytus i szczyptę soli.

    Dokładnie wyrabiamy
    ( jeśli będzie się kleiło , podsypujemy mąką ).

    Wyrobione ciasto tłuczemy wałkiem przez kilka minut , składając co chwilę na pół.

    Przykrywamy pieluchą lub ściereczką i odstawiamy na ok. 10 - 15 minut.

    Rozwałkowujemy na cieniutki placek.

    Kroimy nożem lub radełkiem na paski szerokości ok. 2,5 cm cm i długości ok. 12 cm.

    Każdy pasek nacinamy wzdłuż w środku i przewijamy przez dziurkę.








    Smalec rozgrzewamy w garnku bardzo mocno i wrzucamy po kilka faworków, smażąc na złoty kolor.

    Odsączamy na papierowym ręczniku.

    Posypujemy obficie cukrem pudrem!

    Zajadamy!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować