Faworki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Faworki czyli inaczej chrust jest świetnym smakołykiem do kawy, ale też typowym deserem karnawałowym podobnie jak pączki.

  • 60 min

Składniki:

  • • 4 żółtka
    • 6 łyżek kwaśnej śmietany
    • Szczypta soli
    • 1 łyżka soli
    • Mąka – tyle ile się wgniecie
    • cukier puder do posypania
    • smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podane składniki oprócz mąki delikatnie wymieszać, dodawać stopniowo mąkę wgniatając. Ciasto powinno mieć konsystencję elastyczną jak na kruche ciastka.
  • 2. Wyrobione ciasto wałkować cienko. Pokroić w paski 4x8 cm. Naciąć każdy pasek na środku.Przewinąć. Faworki po zrobieniu trzeba przykryć ściereczką aby nie obeschły zanim się je usmaży. Nie używać mąki do podsypywania ciasta, jeśli będzie dobrze wyrobione nie powinno się kleić.
  • 3. Tłuszcz nagrzać i wrzucać do niego faworki. Smażyć przewracając delikatnie na dwie strony ale niezbyt mocno rumienić. Usmażone wyjmować na ręczniki papierowe. Po odsączeniu tłuszczu układać na talerzu i posypywać cukrem pudrem.

Porady

Tłuszcz musi być dobrze nagrzany ale nie za mocno, tak jak na pączki. Faworki układam warstwami na dużym szklanym talerzu i posypuję cukrem pudrem. Z podanej porcji wychodzi duży talerz szklany do ciasta dość czubiasty, w zależności jak duże jajka i ile się wgniecie mąki i jak duże kroi się faworki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować