Faszerowane ziemniaczki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pieczone ziemniaczki uwielbiam same w sobie a z dodatkiem pieczarek i ciągnącego żółtego sera mniam....

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 10 sztuk
    - ser żółty (małe plasterki): 20 sztuk
    - cabula: 2 sztuki
    - pieczarki: 200 gramów
    - szczypiorek: 1 pęczek
    - sól,pieprz (do smaku): 2 szczypty

Faszerowane ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki faszerowane 1. Ziemniaki ułożyć w blaszce i upiec w temp 200 C ok 40 minut do zrumienienia się skórki. Lekko przestudzić i poprzecinać na pół uważając by się nie oparzyć - wyjąc farsz a skorupki odłożyć.
  • faszerowane ziemniaczki 2. Cebulkę pokroić drobno usmażyć na oliwie i wymieszać z ziemniakami, pieczarki pokroić na małe kawałki i również usmażyć starając się nie mieszać i bez soli.
  • faszerowane ziemniaczki 3. Usmażone pieczarki wymieszać z ziemniakami - na końcu dodać pokrojony szczypiorek . Przyprawić do smaku i nakładać farsz do łódeczek, ułożyć na blaszce wyłożonej folią do pieczenia i na każdym kawałku ułożyć po plasterku sera zapiekać ok 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy