Faszerowane pieczarki

4.5 (179 ocen)

  • 45 min

Mała, ciepła przekąska, idealna na imprezę.

  • 45 min

Składniki:

  • - 15 sporych pieczarek
    - 250 g boczku wędzonego pokrojonego w niewielką kostkę
    - 100 g czerwonej papryki
    - 1 cebula
    - 150 g żółtego sera
    - masło do smażenia

    - sól, pieprz, oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Faszerowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki. Nóżki wyrywamy i kroimy je w małą kostkę. Kapelusze układamy np. w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy sobą i pieprzem. Pokrojone ogonki pieczarek solimy i pieprzymy, następnie smażymy na maśle. Podsmażone przekładamy do miski.
  • 2. Boczek smażymy bez tłuszczu. Gdy będzie chrupiący, dodajemy do niego pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz cebulę, smażymy, aż cebula będzie miała złocisty kolor. Przekładamy do miski z pieczarkami.
  • 3. Ser ucieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do pieczarek, cebuli, boczku i papryki. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano.
  • 4. Farszem napełniamy kapelusze. Następnie "nadziane" pieczarki zapiekamy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  • 5. Gotowe pieczarki możemy na wierzchu posypać posiekanymi świeżymi ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować