- 15 sporych pieczarek
- 250 g boczku wędzonego pokrojonego w niewielką kostkę
- 100 g czerwonej papryki
- 1 cebula
- 150 g żółtego sera
- masło do smażenia
Faszerowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki. Nóżki wyrywamy i kroimy je w małą kostkę. Kapelusze układamy np. w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy sobą i pieprzem. Pokrojone ogonki pieczarek solimy i pieprzymy, następnie smażymy na maśle. Podsmażone przekładamy do miski.
2.Boczek smażymy bez tłuszczu. Gdy będzie chrupiący, dodajemy do niego pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz cebulę, smażymy, aż cebula będzie miała złocisty kolor. Przekładamy do miski z pieczarkami.
3.Ser ucieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do pieczarek, cebuli, boczku i papryki. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano.
4.Farszem napełniamy kapelusze. Następnie "nadziane" pieczarki zapiekamy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
5.Gotowe pieczarki możemy na wierzchu posypać posiekanymi świeżymi ziołami.
Komentarze