Faszerowane cukinie doskonale nadają się na obiad lub kolację na zimno lub ciepło..
Składniki:
4 cukinie
2 cebule
35 dag żółtego sera
papryka czerwona i żółta
85 dag mielonego mięsa
35 dag pieczarek
sól, pieprz, pieprz ziołowy, przyprawa uniwersalna
Faszerowane cukinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie myjemy i przekrawamy na pół. Wydrążamy. Oprószamy przyprawa uniwersalna. Papryki myjemy usuwamy gniazda nasienne i kroimy miąższ w kostkę.
Cebulę obieramy i siekamy.
2.Pieczarki obieramy kroimy i podsmażamy z częścią cebuli na oleju. Resztę cebuli smażymy na oleju dodajemy mięso , papryki i pieczarki. Doprawiamy do smaku. Farszem napełniamy cukinie.
3.Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy i pieczemy 55min w temperaturze 170°C. Ser ścieramy posypujemy cukinie i zapiekamy jeszcze 15 min.
Komentarze