Faszerowana Cukinia

0 (0 ocen)

  • 40 min

Faszerowaną cukinię robię na kilka sposobów ten smakuje mojej rodzinie najlepiej ;)

  • 40 min

Składniki:

  • 1 cebula, 2 ząbki czosnku , jedna większa pierś z kurczaka, 2 średnie cukinie, papryka czerwona, jajko, kukurydza z puszki , żółty ser, kostka rosołowa lub bulion.

Faszerowana cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cukinie myjemy, odcinamy im ogonki, przekrawamy wzdłuż na pół.
  • 2. 2. Łyżeczką wydrążamy środki, tak aby powstały łódeczki. Wydrążony miąższ zachowujemy.
  • 3. 3. Siekamy cebulę i czosnek, podsmażamy na patelni, dodajemy wydrążony miąższ z cukinii, a następnie pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i całość chwilę dusimy.
  • 4. 4. Kiedy masa trochę przestygnie dodajemy do niej surowe jajko i kukurydzę, całość doprawiamy i mieszamy. Gotową masą napełniamy łódki z cukinii. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy odrobiną bulionu (może być z kostki) i zapiekamy ok. 20-30 minut.
  • 5. 5. Pod koniec pieczenia nakładamy tarty żółty ser na cukinie i zapiekamy, aż ser się rozpuści.

Porady

Kurczaka można zastąpić mięsem mielonym , ale warto dodać wtedy jedna papryczkę chili.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy