cebula jest mięciutka bardzo ładnie się prezentuje smakuje na ciepło jak i zimno nada się na obiad , kolację lub imprezową przystawkę
Składniki:
SKŁADNIKI;
5 dużych cebul ( do faszerowania )
300 g mięsa mielonego z łopatki
1 duża cebula do farszu)
200 g pieczarek
50 g sera feta
Pół papryki czerwonej
Pół papryki żółtej
4 ząbki czosnku
Vegeta
Pieprz
2 łyżki oliwy
Faszerowana cebula na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE :
Zabieramy się za cebulę do faszerowania . Obieramy ścinamy obie końcówki na płasko . Zagotowujemy wodę w garnku i na gotującą się wodę wkładamy cebulę . Obgotowujemy około 5-8 minut . Wyjmujemy i samoistnie niech przestygną wyjmujemy bardzo delikatnie środki by powstały obręcze . Robimy to delikatnie bo cebula może pękać.
W między czasie obieramy dodatkową cebulę i wykorzystujemy pozostałe środki kroimy w drobną kosteczkę , z papryk usuwamy gniazda nasienne i też siekamy drobno . Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej . czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę . Na oliwie smażymy cebulę paprykę oraz pieczarki . Mięso mielone wkładamy do miski i mieszamy z serem feta > Jak pozostałe składniki się usmażą dodajemy wystudzone do mięsa dokładamy czosnek i mieszamy doprawiamy Vegetą i pieprzem do smaku . Gotowy farsz nakładamy ciasno do przygotowanych obręczy cebulowych .
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni na blaszce układam nafaszerowane cebulę i piekę 40 minut > gotowe smacznego .
Porady
cebulę przed pieczeniem można posypać startym serem żółtym
Komentarze