Fasolka szparagowa z kiełbasą i makaronem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Łatwa w wykonaniu wakacyjna potrawa, nawet w warunkach polowych . Smaczna i pożywna. Doskonale pasuje na ciepłą obiadokolację.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g fasolki szparagowej
    duża czerwona cebula
    4 ząbki czosnku
    400 g przecieru pomidorowego +1,5 szkl. wody
    2 łyżki oleju rzepakowego
    pół łyżeczki cukru
    pół łyżeczki soli
    łyżka oregano
    łyżka ziół prowansalskich
    świeżo mielony kolorowy pieprz
    4 łyżki posiekanego grubego szczypioru
    200 g kiełbasy z szynki
    300 g makaronu świderki

Fasolka szparagowa z kiełbasą i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Kiełbasę pokroić w plasterki . Fasolkę oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki ok 3 cm. Cebulę pokroić w kostkę . Czosnek pokroić w plasterki . Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i zeszklic cebulę. Dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Dodać kiełbasę i fasolę. Zalać wszystko przecierem pomidorowym . Gotować ok 30 min. Dodać zioła , cukier, sól. Następnie całość dodać do makaronu i lekko pomieszać. Podawać posypane grubym szczypiorem . Na konieć oprószyć świeżo mielonym pieprzem . Smacznego .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy