To danie to świetna alternatywa dla tradycyjnej fasolki z bułką tartą i masłem, w tej postaci fasolka szparagowa jest bardzo pysznym, sycącym daniem obiadowym.
30 min
Składniki:
250 g żółtej fasolki szparagowej
100 g pokrojonej w paski kolorowej papryki
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 pomidory
sól, cukier i pieprz do smaku
1 łyżka masła
10 sztuk kolorowej marchwi (pomarańczowej, żółtej, białej i czerwonej)
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę umyć, odciąć końcówki i pokroić na ok. 3 cm kawałki, włożyć do rondla. Zalać wodą do poziomu fasolki, dodać po łyżeczce soli i cukru. Gotować ok. 10 min. i odcedzić. Całe pomidory zmiksować na puree.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło, wsypać cebulę, czosnek i zeszklić, dodać marchewką, dodać puree z pomidorów i dusić ok. 15 min. Następnie doprawić solą i pieprzem, dodać podgotowane kawałki fasoli i paski papryki, dusić ok. 10 minut, sos można uzupełnić małą ilością wrzącej wody.
Komentarze