Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

To danie to świetna alternatywa dla tradycyjnej fasolki z bułką tartą i masłem, w tej postaci fasolka szparagowa jest bardzo pysznym, sycącym daniem obiadowym.

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g żółtej fasolki szparagowej
    100 g pokrojonej w paski kolorowej papryki
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    3 pomidory
    sól, cukier i pieprz do smaku
    1 łyżka masła
    10 sztuk kolorowej marchwi (pomarańczowej, żółtej, białej i czerwonej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i pokroić na ok. 3 cm kawałki, włożyć do rondla. Zalać wodą do poziomu fasolki, dodać po łyżeczce soli i cukru. Gotować ok. 10 min. i odcedzić. Całe pomidory zmiksować na puree.
    Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło, wsypać cebulę, czosnek i zeszklić, dodać marchewką, dodać puree z pomidorów i dusić ok. 15 min. Następnie doprawić solą i pieprzem, dodać podgotowane kawałki fasoli i paski papryki, dusić ok. 10 minut, sos można uzupełnić małą ilością wrzącej wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować