Uwielbiamy smaki orientu, to połączenie sosów i przypraw. No w sumie połaczenie wyszło prawie po tajsku, bo lekko kombinacje zrobiliśmy. Kuchnia fusion daje wiele możliwości.
25 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 kg żółtej fasolki szparagowej
4 ziemniaki średniej wielkości
1/4 małego kalafiora
4 liście kapusty pekińskiej
2 łodygi selera naciowego
100 g boczniaków
2 ząbki czosnku
2 szalotki
50 ml oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru palmowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka suszonej kolendry
100 ml wrzątku
50 ml zimnej wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Fasolka szparagowa po tajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę oczyszczamy.
Ziemniaki kroimy w dużą kostkę.
Kalafior dzielimy na różyczki.
Kapustę szatkujemy.
Seler kroimy w plasterki.
Grzyby kroimy w paski.
Czosnek kroimy w plasterki.
Szalotki kroimy w piórka.
Na rozgrzany olej ( palnik na maksimum ) wrzucamy osuszone ziemniaki. Po minucie dodajemy sos sojowy. Chwilę smażymy, dodajemy pozostałe warzywa z grzybami, chwilę smażymy, cały czas mieszamy. Następnie wlewamy wrzątek, dodajemy kolendrę, cukier palmowy i dusimy pod przykryciem 10 min, co jakiś czas mieszamy. Po 10 min dodajemy sos ostrygowy, dokładnie łączymy. Dusimy jeszcze 5 min.
W zimnej wodzie rozrabiamy mąkę, dodajemy do dania, zagęszczamy. Zagotowujemy.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Komentarze