Fasolka szparagowa duszona z indykiem

4.51 (158 ocen)

  • 60 min

Wykorzystałam ostatnią możliwość kupienia świeżej fasolki na targu i zrobiłam to rozgrzewające, pikantne danie. Świetnie pasuje z ryżem.

  • 60 min

Składniki:

  • mała cebula, 50 dag fasolki szparagowej, 40 dag fileta z indyka, czerwona papryka, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, sól, łyżeczka chili.
Wystaw ocenę:

4.51 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka szparagowa duszona z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta z indyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w niewielką kostkę. Lekko oprószamy solą.
  • 2. Przygotowujemy warzywa: fasolkę myjemy, po czym odcinamy końce. Kroimy w niewielkie kawałki, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez maszynkę, a paprykę myjemy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w małą kosteczkę.
  • 3. Fileta podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy zrobi się biały, wsypujemy cebulę z czosnkiem. Dodajemy chili i pokrojoną paprykę. Całość mieszamy i szklimy. Wsypujemy fasolkę i podlewamy niewielką ilością wody, po czym dusimy do odparowania wody.
  • 4. Pomidory obieramy ze skóry (wpierw polewamy wrzątkiem). Kroimy w niewielką kostkę. Gdy fasolka będzie miękka, dodajemy pomidory i dusimy, aż się rozgotują. Podlewamy niewielką ilością wody, całość doprawiamy do smaku i ponownie mieszamy. Podajemy na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować