Fasolka szparagowa do słoika

4.5 (197 ocen)

wzorując się na leczo, lekko modyfikując, zrobiłam pyszną fasolkę na zimę do obiadu

Składniki:

  • 1,5 kg fasolki szparagowej bez łyka
    1 kg cebuli
    0,5 kg marchwi
    2 duże pietruszki
    1 mały seler
    1kg pomidorów
    3 ząbki czosnku
    0,5 szkl. oleju
    1 łyżka vegety, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, sól,
    opcjonalnie 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego poj. 190 ml.
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Fasolka szparagowa do słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę umyć, pokroić na 2 cm kawałki, ugotować na półtwardo w dobrze osolonej wodzie, odcedzić, przełożyć do głębokiego gara
  • 2. Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić do rozgrzanego w woku oleju, lekko osolić dusić do miękkości.
  • 3. Marchew, pietruszkę i selera oczyścić i zetrzeć na dużych oczkach, dodać do miękkiej cebuli, dusić.
  • 4. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć twarde gniazda, lekko rozdrobnić, dodać do warzyw.
  • 5. Czosnek obrać, zmiażdżyć i rozetrzeć z odrobiną soli, dodać pod koniec duszenia.
  • 6. Dodać przyprawy i dusić do odparowania nadmiaru soku. Gorące przekładać do słoików ( u mnie 540ml, wyszły 4 słoiki), pasteryzować 25 minut.

Porady

Jeśli sos jest zbyt słodki można dodać koncentratu pomidorowego, wszystko zależy od tego jak kwaśne są pomidory.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować