Fasolka po prowansalsku

0 (0 ocen)

  • 25 min

Potrawa tania oraz szybka w przygotowaniu. Smak jest ciekawy i nietuzinkowy. Wariant o wiele ciekawszy i lżejszy od wersji mięsno - kiełbasianych

  • 25 min

Składniki:

  • Fasola w sosie pomidorowym (puszka)
    Parówki z indyka (paczka)
    Pieczarki
    Czerwona papryka
    Czerwona cebula
    Czosnek (2 ząbki)
    Sos sojowy
    Oliwa
    Zioła prowansalskie
    Chilli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po prowansalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wywar z warzyw, oliwy oraz sosu sojowego 1. Do średniego garnka dodaj oliwe oraz dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praske. Po 0,5 min smażenia dodaj pokrojone pieczarki, czerwoną cebule oraz czerwoną paprykę. Dodaj sos sojowy (3 łyżeczki). Wszystko wymieszaj i dodaj łyżeczkę ziół prowansalskich. Wszystko wymieszaj i pozwól składnikom dusić się w tym 'wywarze'.Po 5 minutach smażenia na mocnym ogniu warzywa powinny przejść smakiem oraz zmienić delikatnie kolor
  • Wywar plus fasolka w sosie pomidorowym 2. Do otrzymanego wywaru dodajemy całą puszkę fasolki w sosie pomidorowym. Dodajemy pół szklanki wody. Dodajemy 3-4 łyżeczki ziół prowansalskich. Gotujemy całość przez 10 minut
  • Wywar z fasolką oraz parówkami 3. Do otrzymanego wywaru dodajemy pokrojone parówki z indyka
    Możemy dodać wedle uznania jeszcze ziół prowansalskich oraz łyżeczke sosu sojowego jeżeli wywar nie jest zbyt słony. Dodajemy chilli (wedle uznania) i gotujemy przez 10 minut. Podajemy z pieczywem

Porady

Polecam używanie sosu sojowego przy bazowym wywarze Lepiej miesza się ze składnikami i zapewnia odpowiednią słoność Ten wywar jest świetną bazą dla wielu dań Fasolka z puszki nie wymaga długiego gotowania aby ją zmiękczyć Parówki przez około 10 minut gotowania oddają niesamowity smak delikatnego indyka do całego sosu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować