Fasolka po mojemu :)

0 (0 ocen)

  • 15 min

Taką fasolkę lubimy najbardziej,syci i rozgrzewa w chłodne dni.

  • 15 min

Składniki:

  • Pełna szklanka suchej fasoli
    kawałek wędzonej kości
    3 wędzone kiełbasy
    1 duża cebula
    2 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    sól i pieprz
    majeranek
    2 łyżki oleju
    granulowany czosnek
    2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
    woda i mąka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po mojemu :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalać zimną wodą i namoczyć na noc. Namoczoną fasolę odcedzić z pozostałej wody,umieścić w garnku,zalać świeżą wodą(1,5 litra) dodać kość,ziele i listek laurowy,ugotować do miękkości (Moja gotowała się około 50 minut). Cebulę obrać i posiekać,kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć to na rozgrzanym tłuszczu aż się dobrze zrumieni,po czym dodać do garnka z fasolą i gotować jeszcze kilka minut. Na koniec fasolę obficie przyprawić solą,pieprzem,majerankiem i czosnkiem,dodać koncentrat,wymieszać aż się rozpuści,zagęścić zawiesiną mąki i wody.

Porady

Czasem zamiast kości wędzonej dodaję do fasoli skórkę od wędzonego boczku a kiełbasę można zastąpić parówkami lub kabanosami. Nie podałam ilości wody i mąki do zaprawienia bo robię to "na oko"(każdy lubi inną gęstość sosu). Ja lubię do fasoli wsypać też łyżkę suchej natki pietruszki ale to tylko takie moje "widzi mi się" bo bardzo lubię natkę :))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować