Fasolka po bretońsku z warzywami

5 (180 ocen)

  • 60 min

Bardzo sycące i rozgrzewające danko

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki fasoli biały jaś
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/8 czerwonej świeżej papryki
    2 cebule
    200-250 kiełbasy wiejskiej
    2 łyżki mąki
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
    1,5 łyżeczki oregano
    2 łyżki smalcu
    2 czubate łyżki koncentratu
    1 łyżka ketchupu
    1 litr wody
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalać wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia. Na drugi dzień odcedzić, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Pogotować 10 minut, posolić 1 łyżeczką soli, przykryć i ugotować do miękkości. Odcedzić. Cebulę pokroić w cienkie pół plasterki i zeszklić na smalcu. W tym czasie obrane i umyte marchewki i pietruszki zatrzeć na dużych oczkach, a paprykę pokroić w malutką kosteczkę. Rozdrobione warzywa dodać do cebulki i dusić dalej. Po około 5 minutach dodać pokrojoną w mała kostkę kiełbasę. Smażyć razem kolejne 5 minut lub do momentu gdy warzywa będą zupełnie miękkie. Wsypać fasolę i smażyć razem około 2 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem,papryką i oregano. Wsypać mąkę, dokładnie wymieszać. Wlać szklankę wody i dodać koncentrat i ketchup i dokładnie wymieszać. Wlać resztę przewidzianej wody, zamieszać i zagotować(jeśli lubimy gęściejszą fasolkę należy dodać mniejszą ilość wody). Podawać gorące z pieczywem Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować