Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszna fasolka

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 50 dag fasoli Piękny Jaś
    25 dag wędzonego boczku
    30 dag kiełbasy
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    sól
    przyprawa do zup w płynie
    świeżo mielony pieprz
    1-2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżka smalcu
    1 łyżka mąki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeby przygotować fasolkę po bretońsku należy najpierw zalać fasolę wodą i odstawić na całą noc. Na drugi dzień odlej wodę, w której fasola się moczyła, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim, pokrojonym boczkiem i kiełbaską. Gdy fasola będzie zupełnie miękka, przypraw ją do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zasmaż mąkę na smalcu, dodaj do fasolki, przypraw roztartym czosnkiem. Uwaga: do fasolki po bretońsku zamiast smalcu możesz użyć masła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować