Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna fasolka po bretońsku, prosta w wykonaniu, rozgrzewająca, pachnąca majerankiem. W sam raz na obiad czy kolację.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 gramów fasoli Jaś
    Pół kg kiełbasy
    2 duże cebule
    300 gramów pieczarek
    400 ml przecieru pomidorowego
    Przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, pieprz, sól, szczypta cukru, papryka słodka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalać zimną wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień zmienić wodę, dodać do garnka ziele angielskie i liście laurowe i ugotować do miękkości.

    Kiełbasę pokroić w półplasterki i przysmażyć na patelni. Dodać pokrojone pieczarki. Na drugiej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.

    Do miękkiej fasoli dodać kiełbasę z pieczarkami oraz cebulę. Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, szczyptę cukru, słodką paprykę i majeranek.

    Dusić wszystko w garnku przez około 15 minut, często mieszając. Jeśli jest za gęste, dolać trochę przegotowanej wody. Jeśli jest za rzadkie, wyjąć trochę fasolki, rozgnieść widelcem na papkę i z powrotem wrzucić do garnka.

    Podawać ze świeżym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Przecier pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować