Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę , boczek, mięso kroimy w kostkę a kiełbasę w półplasterki.
Na cebuli smażymy mięso przyprawione solą i pieprzem a osobno na patelni podsmażamy boczek i na powstałym tłuszczu smażymy kiełbasę.
2.Fasolę "Jaś" moczymy w wodzie 12 godzin a następnie gotujemy do miękkości.Wodę po gotowaniu fasolki zachowujemy.
Fasolę czerwoną odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie.
3.Do miski wlewamy wodę po gotowaniu fasolki, 0,5 l bulionu, mały słoik koncentratu pomidorowego, wszystkie przyprawy i mieszamy. Odlewamy szklankę sosu i mieszamy z 3 łyżkami mąki pszennej.
Do dużego garnka wrzucamy mięso podsmażone mięso, kiełbasę , zalewamy przygotowanym sosem i dodajemy obie fasole. Wszystko gotujemy na średnim ogniu, dodajemy mąkę wymieszaną z sosem i wszystko razem gotujemy około godziny.
Porady
Do gotującego dania warto dodać kawałek wędzonego podgardla.
Komentarze