Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Prosty przepis na sycącą, domową fasolkę.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dag fasoli "Jaś"
    1 puszka fasoli czerwonej konserwowej
    2 białe cebule
    70 dag kiełbasy podwawelskiej
    50 dag łopatki wieprzowej
    olej
    20 dag wędzonego boczku
    wywar (bulion, rosół)
    koncentrat pomidorowy
    mąka pszenna
    zioła prowansalskie, tymianek, natka pietruszki suszona, majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fasolka po bretońsku. 1. Cebulę , boczek, mięso kroimy w kostkę a kiełbasę w półplasterki.
    Na cebuli smażymy mięso przyprawione solą i pieprzem a osobno na patelni podsmażamy boczek i na powstałym tłuszczu smażymy kiełbasę.
  • Fasolka po bretońsku. 2. Fasolę "Jaś" moczymy w wodzie 12 godzin a następnie gotujemy do miękkości.Wodę po gotowaniu fasolki zachowujemy.
    Fasolę czerwoną odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie.
  • Fasolka po bretońsku. 3. Do miski wlewamy wodę po gotowaniu fasolki, 0,5 l bulionu, mały słoik koncentratu pomidorowego, wszystkie przyprawy i mieszamy. Odlewamy szklankę sosu i mieszamy z 3 łyżkami mąki pszennej.
    Do dużego garnka wrzucamy mięso podsmażone mięso, kiełbasę , zalewamy przygotowanym sosem i dodajemy obie fasole. Wszystko gotujemy na średnim ogniu, dodajemy mąkę wymieszaną z sosem i wszystko razem gotujemy około godziny.

Porady

Do gotującego dania warto dodać kawałek wędzonego podgardla.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola jaś Fasola Fasola czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować