Fasolka po bretońsku

4.94 (163 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Obowiązkowa pozycja na jesień:). Choć ja sama średnio przepadam za fasolką po bretońsku, zajada się nią cała rodzina. To bardzo ciężkie danie a mała miseczka wystarczy by nasycić się na długie godziny.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 kg fasoli jaś
    1/2 kg kiełbasy
    300g boczku wędzonego
    3 duże cebule
    3 ząbki czosnku
    1 słoiczek koncentratu pomidorowego
    2 łyżeczki papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki ostrej
    2 łyżeczki majeranku
    5 liści laurowych
    10 kulek ziela angielskiego
    sól, pieprz, olej
Wystaw ocenę:

4.94 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namaczamy w zimne wodzie (woda powinna być kilka centymetrów ponad poziomem fasoli, bo fasola ją wchłonie) przez minimum 12 h, ja zostawiam ją na całą noc.
  • 2. Z fasoli odlewamy wodę, wlewamy 2,5 litra świeżej, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól. Gotujemy do miękkości przez około 1,5 h.
  • 3. Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy na suchej patelni, kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do zarumienienia. Wraz z tłuszczem przekładamy do garnka z fasolą. Dodajemy czosnek, przyprawy (możemy więcej do smaku według uznania) i koncentrat. Dusimy jeszcze przez około 20 minut. Podajemy z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować