Obowiązkowa pozycja na jesień:). Choć ja sama średnio przepadam za fasolką po bretońsku, zajada się nią cała rodzina. To bardzo ciężkie danie a mała miseczka wystarczy by nasycić się na długie godziny.
Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę namaczamy w zimne wodzie (woda powinna być kilka centymetrów ponad poziomem fasoli, bo fasola ją wchłonie) przez minimum 12 h, ja zostawiam ją na całą noc.
2.Z fasoli odlewamy wodę, wlewamy 2,5 litra świeżej, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól. Gotujemy do miękkości przez około 1,5 h.
3.Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy na suchej patelni, kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do zarumienienia. Wraz z tłuszczem przekładamy do garnka z fasolą. Dodajemy czosnek, przyprawy (możemy więcej do smaku według uznania) i koncentrat. Dusimy jeszcze przez około 20 minut. Podajemy z pieczywem.
Komentarze