Farszynki-krokiety ziemniaczane z farszem

4.49 (195 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

przepyszne i bardzo łatwe krokiety ziemniaczane znane też jako farszynki. Dosłownie z kilku podstawowych składników możemy mieć pyszne danie np na obiad :)
Składają się one z ciasta ziemniaczanego, nadziane są pysznym i łatwym farszem z pieczarek, cebulki i marchewki.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI
    * z podanych proporcji wyszło mi 18 dużych krokietów

    CIASTO
    -1,5 kg ugotowanych ziemniaków
    -sól
    -200g mąki pszennej
    -50g mąki ziemniaczanej
    -2 jajka


    FARSZ
    -500g pieczarek
    -2 marchewki
    -1 cebula
    -łyżka masła
    -papryka czerwona w proszku
    -sól
    -pieprz

    DODATKOWO
    -olej do smażenia
    -jajko
    -bułka tarta
    -sól
    -pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Farszynki-krokiety ziemniaczane z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farszynki 1. 1,5 kg obranych ziemniaków solimy i gotujemy, następnie studzimy, i mielimy lub przepuszczamy przez praskę.

    FARSZ

    Do garnka dajemy pokrojoną na małe kawałki cebulkę i smażymy ją na maśle. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki oraz starte na tarce o dużych oczkach marchewki.
    Mieszamy, zmniejszamy ogień i chwilę smażymy.



    Następnie gdy marchewka i pieczarki będą miękkie doprawiamy nasz farsz. Ja używam podstawowych przypraw, doprawiłam czerwoną papryką, solą i pieprzem.

    Farsz mieszamy, i odkładamy do wystudzenia. Jeśli pieczarki puściły dużo soku, polecam go odlać.

    CIASTO

    Do miski dajemy zmielone ziemniaki, dodajemy 2 jajka, 200g mąki pszennej oraz 50g mąki ziemniaczanej. Ciasta już nie solimy, bo soliliśmy ziemniaki.

    Zagniatamy ciasto, nie długo, tylko do połączenia.

    ***tutaj mała uwaga, ja miałam ziemniaki z wysoką zawartością skrobi, dość suche, więc ciasto wyszło mi idealne, ale jeśli wasze ziemniaki będą bardziej "mokre" trzeba dodać więcej mąki, ciasto nie powinno się kleić.



    Następnie z ciasta odkrawamy kawałek, rozpłaszczamy rękami na płaski, dość cienki placek, dajemy trochę farszu, zawijamy jak krokieta.
    Formujemy rękami.
    Tak postępujemy z całym ciastem. Mi wyszło 18 dużych krokietów.


    Następnie do miski dajemy jajko, ja sobie dolałam do niego troszkę wody, dodajemy sól, pieprz, następnie panierujemy krokiety-maczamy w jajku, i obtaczamy w bułce tartej.

    Do patelni wlewamy nie dużo oleju, podgrzewamy. Smażymy krokiety na małym ogniu na złoty kolor.
    I gotowe :)
    Krokiety polecam podawać z sosem pieczarkowym.
    Są na prawdę pyszne, sycące, można je zastawić na drugi dzień i odgrzać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować