Farsz do Wigilijnych uszek z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Na wigilijnym stole powinno znaleźć dwanaście potraw. Każdej należy spróbować, co ma zapewnić szczęście przez cały rok. Jedną najbardziej znaną w całej Polsce są uszka z kapustą i grzybami

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g pieczarek
    250 g mrożonych podgrzybków
    2 cebule
    500 g kapusty kiszonej
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka kaszki manny
    łyżka oleju
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Uszka

Farsz do wigilijnych uszek z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzybki pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na łyżce masła aż woda odparuje. Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć. Kapustę wypłukać, zalać wodą i gotować, aż będzie miękka, dokładnie odsączyć wodę, wystudzić. Pieczarki ścieramy na drobnych oczkach tarki i dusimy na maśle, do momentu odparowania nadmiaru wody. Kapustę i podgrzybki mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Do zmielonych grzybowi kapisty dodajemy pieczarki, cebulę, kaszkę i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy, do smaku solą i pieprzem.

Porady

Cista na pierogi / uszka podaję we wcześniejszym poście https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-na-pierogi-uszka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować