Falująca gwiazda z kremem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Myślę, że wśród pyszności na świątecznym stole, miejsce znajdzie ta gwiazda. Mój mąż przepada za takimi ciastami, zrobię mu przyjemność, w końcu święta są po to , by było na stole to, co lubią nasze ukochane osoby.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki puszystej tortowej Lubella
    1 szklanka wody
    12 dag. masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 jajek
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    Masa orzechowa:
    1 szklanka mąki puszystej tortowej Lubella
    3 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka orzechów mielonych
    2 łyżki cappuccino śmietankowego
    25 dag masła roślinnego
    50 ml. spirytusu
    Dodatkowo:
    1 szklanka mielonych orzechów
    cukier puder do posypania
    ozdoby cukrowe
    3 blaszki wyłożone papierem do pieczenia
    gwiazda do odrysowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Falująca gwiazda z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • JK 1. Wodę, masło i sól doprowadzam do zagotowania, dodaję mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, zaparzam ciasto, energicznie mieszając, aż ciasto stanie się lśniące i ładnie się połączy. Ciasto studzę, dodaję po jednym jajku ucierając mikserem, do momentu, aż ciasto stanie się jednolite, dodaje olej, jeszcze chwilę miksuję.
  • JK 2. Za pomocą rękawa cukierniczego lub zdobnika wypełnionego ciastem, rysuję kontury gwiazdy i wypełniam jej środek. Ciasto mam podzielone na trzy części i takie gwiazdy robię trzy. Piekę w temperaturze 190 stopni przez ok. 35-40 minut na złoto. Studzę.
  • JK 3. 2 szklanki mleka, orzechy, cappuccino doprowadzam do zagotowania, wlewam zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam, gotuję budyń. Studzę. Masło ucieram, dodaje po łyżce budyniu, ciągle ucierając, dodaję alkohol, ucieram.
  • JK 4. Masę dzielę na dwie części, przekładam placki, lekko dociskam. Boki gwiazdy osypuję mielonymi orzechami, natomiast całość cukrem pudrem. Ozdabiam cukrowymi ozdobami.

Porady

Jeśli ciasto będą jadły dzieci nie dodawać alkoholu. Jeśli brak nam cierpliwości, zamiast trzech gwiazd, upieczmy placki okrągłe lub kwadratowe .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować