Fale Dunaju z gruszkami i galaretką

4.98 (171 ocen)

  • 60 min

Jedno z moich ulubionych ciast znalezione.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3/4 kostki masła
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    4 łyżki mleka
    5 jajek
    2 płaskie łyżki kakao
    3-4 gruszki

    Krem:
    2 budynie waniliowe/śmietankowe
    3 szklanki mleka
    kostka masła

    Dodatkowo:
    2 galaretki wiśniowe
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.98 (171 ocen)

Fale dunaju z gruszkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: masło ucieramy z cukrem na gładka masę. Dodajemy po 1 jajku dalej ucierając. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko i esencję waniliową. Połowę masy przekładamy na blachę 20 x 35 cm wyłożoną papierem. Do drugiej części masy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Masę kakaową wykładamy na wierzch jasnej. Gruszki kroimy na duże kawałki (ósemki) i układamy na cieście (trzeba je wcisnąć w ciasto). Pieczemy ok. 30 min w temp 180 stopni C.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy w niecałym litrze wody. Studzimy. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta. Dobrze jest "pomóc" galaretce dostać się w szpary pomiędzy gruszki a ciasto (gruszki podczas pieczenia nieco się kurczą). Wstawiamy do lodówki.
  • 3. Budynie gotujemy w 3 szklankach mleka. Studzimy. Masło ucieramy na puszysto, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy na gładką masę. Masę budyniową wykładamy na galaretkę. Dekorujemy polewą. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Galaretka Gruszki Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować