FALE DUNAJU

4.5 (145 ocen)

  • 30 min

Świetne połącznie jabłek i budyniu.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka amoniaku
    2 łyżki mleka
    6 łyżek oleju
    1 kg jabłek
    2 szklanki mąki

    Krem:
    2 budynie waniliowe
    1 kostka margaryny
    0,5 l mleka
    1 szklanka cukru
    5 kropli aromatu waniliowego

    Polewa kakaowa:
    1łyżka wody,
    2 łyżki kakao
    1 łyżka cukru
    2,5 dkg margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Fale dunaju Desery

Fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowane ciasto i ułożone ćwiartki jabłek. 1. Ciasto:
    Żółtka ubić z cukrem. Margarynę utrzeć, a następnie dodawać po trochę utartą masę jajeczną (żółtka z cukrem). Nie przerywając ucierania dodać olej i jeszcze trochę ucierać. Białka ubić na sztywno. Dodać je wraz z mąką i proszkiem do pieczenia oraz amoniakiem - delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i dwie łyżki mleka - ostrożnie wymieszać. Na wysmarowaną margaryną blachę wyłożyć jasne ciasto, na nie ciemne i lekko rozprowadzić po całej blaszce. Na cieście ułożyć pokrojone w ćwiartki jabłka, układać je grubsza stroną i lekko wcisnąć w ciasto.
  • Piec w temperaturze 170 st. C przez 40 minut. 2. Piec w temperaturze 170 st. C przez 40 minut.
  • Gotowy krem. 3. Krem:
    Ugotować budyń waniliowy (0,5 l mleka, 2 budynie waniliowe). Margarynę utrzeć z cukrem, potem stopniowo dodawać budyń. Dodać olejek waniliowy.
  • Krem wyłożyć na ciasto. 4. Krem wyłożyć na ciasto i poleć polewą.
  • Polać przygotowaną polewą. 5. Polewa:
    Wszystkie składniki sypkie wymieszać i zagotować.

Porady

Amoniak sprawia, że fale dunaju jest kruche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować