Fale dunaju

0 (0 ocen)

Bardzo dobre ciasto na każdą okazję ;)

Składniki:

  • Ciasto:
    700 g wiśni
    250 g miękkiej margaryny
    200 g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    szczypta soli
    5 jajek średniej wielkości
    375 g mąki pszennej
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    20 g kakao
    1 łyżka mleka

    Masa maślana:
    1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym
    100 g cukru
    500 ml mleka
    250 g miękkiego masła

    Polewa:
    200 g czekolady deserowej
    3-4 łyżki mleka

Fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto: wiśnie dobrze odsączyć na sicie. Margarynę utrzeć w misce na gładko za pomocą miksera. Stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy i sól, ucierając do uzyskania jednolitej masy. Kolejno wbijać jajka, stale mieszając.
  • 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy w dwóch porcjach, ucierając mikserem na średnich obrotach. Około 2/3 porcji ciasta rozprowadzić na natłuszczonej blasze do pieczenia (30x40 cm).
  • 3. Kakao przesiać, domieszać razem z mlekiem do reszty ciasta i rozprowadzić równomiernie na warstwie jasnego ciasta. Wiśnie ułożyć na ciemnej warstwie ciasta. Wsunąć do rozgrzanego piekarnika 180 st. C na ok. 45 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  • 4. Przygotować masę maślaną: ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, dodając mleko i 100 g cukru, po czym ostudzić.
  • 5. Masło utrzeć na gładko za pomocą miksera. Dodawać po łyżce ostudzony budyń. Wystudzone ciasto posmarować równomiernie kremem i odstawić na ok. 10 minut do lodówki, aby masa się ścięła.
  • 6. Przygotować polewę: czekoladę połamać na kawałki i mieszając stopić z dodatkiem mleka, na małym ogniu. Masę maślaną posmarować polewą i za pomocą widelca ukształtować na wierzchu wzór fal.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy