Ekspresowy barszcz czerwony zabielany

4.49 (201 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Pamiętam smak takiego barszczu, który gotowała moja mama. Moja wersja jest ekspresowa. Został mi rosół i miałam ugotowaną większą ilość buraków. Takim sposobem powstał ekspresowy barszcz i smakiem się nie różni od tego gotowanego w tradycyjny sposób.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 l rosołu
    ok. 1 kg ugotowanych czerwonych buraczków
    3/4 szkl. śmietany 30 %
    do smaku :
    liść laurowy
    ziele angielskie
    sól
    pieprz
    ocet
    cukier

    dodatkowo :
    ugotowane ziemniaki
    podsmażony boczek z cebulką
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz czerwony

Ekspresowy barszcz czerwony zabielany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rosół podgrzać.
    Buraki pokroić w kostkę i dodać do rosołu.
    Następnie dodać przyprawy do smaku.
    Zagotować i gotować kilka minut na małym ogniu.
    Śmietanę zahartować z zupą, wlać do garnka i wymieszać.
    Gotowy barszcz podawać z ugotowanymi tłuczonymi ziemniakami okraszonymi smażonym boczkiem i cebulką.

Porady

Czas przygotowania łączny z ugotowaniem ziemniaków. Aby szybciej się ugotowały można je pokroić w kostkę, bo i tak będą tłuczone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować