ekspresowe zapiekanki z sosem jogurtowo-czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jest to bardzo łatwa w przygotowaniu przekąska, dzięki której można wykorzystać pieczywo z poprzedniego dnia.

  • 15 min

Składniki:

  • kilka kromek pieczywa
    1 jajko
    10 dkg sera zółtego wędzonego
    1/2 puszki kukurydzy
    1/2 pęczka szczypiorku
    szczypta soli
    ketchup
    olej do smażenia

    Sos:
    200 g jogurtu naturalnego
    1/2 świeżego ogórka
    1 ząbek czosnku

Ekspresowe zapiekanki z sosem jogurtowo-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos przygotować w niewielkiej miseczce mieszając jogurt, pokrojony w drobna kosteczkę ogórek oraz przeciśnięty czosnek .
  • Składniki na zapiekanki 2. Na talerzu rozkłócić jajko z odrobiną soli, kromki chleba namoczyć w jajku z obu stron a następnie ułożyć na patelni i zrumienić. Przekręcić kromki na drugą stronę i kolejno na zrumienioną kromkę układać starty ser, kukurydzę oraz szczypiorek. Smażyć jeszcze przez ok. 2 min. pod przykryciem aż do całkowitego roztopienia sera. Podawać z sosem i ketchupem

Porady

Do zapiekanek świetnie nadaję się także oscypek oraz dowolna wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy