Ciasto jest naprawdę smaczne i przy tym bardzo szybkie oraz proste w przygotowaniu. Herbatniki przełożone grubą warstwą kremu maślano-orzechowego i czekolada tworzą świetne połączenie.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
(Forma o wymiarach 20 x 20 cm)
Krem:
200g obranych orzechów włoskich
200 ml mleka
200g miękkiego masła
150g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/dowolny alkohol (opcjonalnie)
Wierzch:
4-5 łyżek kremu czekoladowego/polewa czekoladowa
2 garście obranych orzechów włoskich
Ponadto:
około 180g herbatników
Ekspresowa kostka orzechowa bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować krem.
Orzechy włoskie należy drobno zmielić, a następnie zalać mlekiem i podgrzewać w garnuszku do momentu zagotowania się i całkowitego wchłonięcia mleka przez orzechy.
Całość zdjąć z ognia i dokładnie ostudzić.
Po tym czasie miękkie (!) masło z cukrem pudrem ubić do puszystości i stopniowo połączyć z orzechową masą.
Na końcu można dodać ekstrakt z wanilii lub dowolny alkohol.
Krem dokładnie zmiksować na średnich obrotach miksera.
Całość.
Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia kolejno ułożyć warstwę herbatników, połowę masy orzechowej, herbatniki, resztę masy i ponownie ciastka.
Wierzch ciastek posmarować kremem czekoladowym (ew. polać polewą) i obsypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc, aby herbatniki zmiękły.
Komentarze