Ekspresowa kostka orzechowa bez pieczenia

4.5 (164 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto jest naprawdę smaczne i przy tym bardzo szybkie oraz proste w przygotowaniu. Herbatniki przełożone grubą warstwą kremu maślano-orzechowego i czekolada tworzą świetne połączenie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (Forma o wymiarach 20 x 20 cm)
    Krem:
    200g obranych orzechów włoskich
    200 ml mleka
    200g miękkiego masła
    150g cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/dowolny alkohol (opcjonalnie)
    Wierzch:
    4-5 łyżek kremu czekoladowego/polewa czekoladowa
    2 garście obranych orzechów włoskich
    Ponadto:
    około 180g herbatników
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Ekspresowa kostka orzechowa bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować krem.
    Orzechy włoskie należy drobno zmielić, a następnie zalać mlekiem i podgrzewać w garnuszku do momentu zagotowania się i całkowitego wchłonięcia mleka przez orzechy.
    Całość zdjąć z ognia i dokładnie ostudzić.
    Po tym czasie miękkie (!) masło z cukrem pudrem ubić do puszystości i stopniowo połączyć z orzechową masą.
    Na końcu można dodać ekstrakt z wanilii lub dowolny alkohol.
    Krem dokładnie zmiksować na średnich obrotach miksera.
    Całość.
    Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia kolejno ułożyć warstwę herbatników, połowę masy orzechowej, herbatniki, resztę masy i ponownie ciastka.
    Wierzch ciastek posmarować kremem czekoladowym (ew. polać polewą) i obsypać posiekanymi orzechami włoskimi.
    Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc, aby herbatniki zmiękły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować