Moje ogródkowe pomidory w egipskiej sałatce i od razu zrobiło się cieplej. Taka sałatka jest widoczna w restauracjach całego Kairu. Zachwyca wyglądem i zachęca do konsumpcji. Przepis pochodzi z książki "CAIRO KITCHEN" .
10 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
6 większych pomidorów
Dressing : 3 łyżki białego octu ( jabłkowy, z białego wina )
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki posiekanej kolendry ( można dodać natki pietruszki )
2 łyżki posiekanej dymki ( u mnie szalotka )
1 łyżka czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżka drobno posiekanego chili
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżeczki chili w proszku ( u mnie ostra papryka )
1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
30 g posiekanych orzechów włoskich
sól
Kilka połówek orzechów do dekoracji
Egipska sałatka z pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory opłucz i osusz.
Każdego pomidora ponacinaj pionowo do 3/4 jego wysokości, tak aby uzyskać kieszonki.
Zrób 6-7 nacięć na 1 pomidora.
Wymieszaj wszystkie składniki dressingu z 80 ml wody.
Napełnij kieszonki w pomidorach dressingiem i udekoruj dodatkowymi orzechami włoskimi.
Podawaj od razu.
Komentarze