Egipska sałatka z pomidorów

5 (3 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Moje ogródkowe pomidory w egipskiej sałatce i od razu zrobiło się cieplej. Taka sałatka jest widoczna w restauracjach całego Kairu. Zachwyca wyglądem i zachęca do konsumpcji. Przepis pochodzi z książki "CAIRO KITCHEN" .

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 większych pomidorów
    Dressing : 3 łyżki białego octu ( jabłkowy, z białego wina )
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki posiekanej kolendry ( można dodać natki pietruszki )
    2 łyżki posiekanej dymki ( u mnie szalotka )
    1 łyżka czosnku przeciśniętego przez praskę
    1 łyżka drobno posiekanego chili
    1 łyżka posiekanego koperku
    2 łyżeczki chili w proszku ( u mnie ostra papryka )
    1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
    30 g posiekanych orzechów włoskich
    sól
    Kilka połówek orzechów do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Egipska sałatka z pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory opłucz i osusz.
    Każdego pomidora ponacinaj pionowo do 3/4 jego wysokości, tak aby uzyskać kieszonki.
    Zrób 6-7 nacięć na 1 pomidora.
    Wymieszaj wszystkie składniki dressingu z 80 ml wody.
    Napełnij kieszonki w pomidorach dressingiem i udekoruj dodatkowymi orzechami włoskimi.
    Podawaj od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Czosnek Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować