Dziurawe bułeczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Domowe bułeczki są zdrowszą alternatywą dla kupnych drożdżowek.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 l mleka
    10 dag drożdży
    1 kg mąki
    3 całe jaja
    5 łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki oleju
    Ser:
    gotowy ser na sernik
    2 żółtka
    Mak:
    gotowy mak z puszki lub domowej roboty

Dziurawe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystko razem wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia ok.20 min.Po czym rozwałkować ciasto, szklanką wykrywać kółka,delikatnie zrobić dziurkę (nakladac łyżką masę makową i serową) formować bułeczki.Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 st C przez 20-25 minut.
  • 2. Smacznego! :)

Porady

Należy schować przed dziećmi, ponieważ możemy nie zdarzyć ich skosztować :D

Komentarze

Podobne przepisy