Dziki ryż z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż dziki gotuje się długo dlatego w pierwszej kolejności należy zabrać się do jego ugotowania. Jeśli nie lubimy dzikiego ryżu zaqstąpmy go ulubionym.
Umytą pierś z kurczaka doprawiamy mieszanką przypraw i smażymy krótko z każdej strony na oleju kokosowym. Przekładamy pierś do naczynia do zapiekania - płynną zawartość patelni również wylewamy do naczynia i zapiekamy przez 20 min. w 180-200 stopniach.
Brokuł dzielimy na małe różyczki i rozdrabniamy w mikserze kielichowym. Posiekany czosnek krótko przesmażamy na maśle i dodajemy rozdrobniony brokuł wraz z przyprawami. Smażymy przez 10 minut. W międzyczasie skrapiamy całość sokiem z połowki cytryny. Dodatkowo - w razie gdyby brokuły mocno chrupały- podlej odrobiną wody.
Komentarze