Już na początku autorki uspokajają, że nie potrzeba wielu skomplikowanych sprzętów kuchennych. Jednak warto mieć w zanadrzu kilka podstawowych, które podwyższą poziom domowego cukiernictwa. Na przykład należą do nich rękawy i tylki cukiernicze, termometr cukierniczy, miarka z mililitrami i pędzelek. Z pewnością obowiązkowym akcesorium jest mikser i waga kuchenna. Następnie podpowiadają przykładowe połączenia smakowe dzięki, którym wypieki będą strzałem w dziesiątkę.

Treść książki została podzielona zgodnie z czterema porami roku. Wiosna wypełniona jest przepisami między innymi na kokosowe crumble z malinami, donuty drożdżowe z białą czekoladą i drożdżówki z budyniem i poziomkami. Są też lekki jak puch ptysie i delikatne bezy. Autorki zwróciły uwagę na pierwsze owoce i słodko-kwaśne orzeźwiające połączenia smaków. Przygotowały także przepisy na bezglutenowe wypieki oraz na te dla wegan. W części poświęconej latu Małgorzata Nagat i Agata Stankiewicz widzimy, że trwa owocowe szaleństwo. Sposoby na ananasowe serniki na patyku szczególnie spodobają się dzieciom. Natomiast eklerki z kremem szampańsko-brzoskwiniowym z pistacjami to rarytas przeznaczony dla dorosłych łasuchów. Nie mogło też zabraknąć kuszących wyglądem tradycyjnych jagodzianek z kruszonką.

Jesienią królują dyniowe specjały z przyprawami korzennymi np.: dyniowe brioszki z karmelem imbirowym. Na samą myśl aż ślinka cienkie! Dodatkowo warto przygotować ciastka, które można ofiarować jako prezent albo podać na podwieczorek. Należy dodać, że są też przepisy na wytrawne smakołyki np.: ziemniako-cebulaki z gałką muszkatołową. Zima to przepisy na niecodzienne lody piernikowe ze śliwkowymi powidłami, puszyste pączki albo kruche faworki. Spektakularnie wyglądająca tarta grudniowa z rozmarynem i żurawiną przełamie schematyczne myślenie o świątecznych wypiekach.

Na koniec należy zaznaczyć, że książka „Dziewczyny z wypiekami. Na 4 pory roku” jest wypełniona estetycznymi zdjęciami. Ich wygląd przypomina odświeżoną wersję zdjęć z książek kulinarnych znanych z lat 90. XX wieku. Ta książka to zbiór inspirujących przepisów, które zmotywują do pieczenia nawet kulinarnych nowicjuszy!