Dżemo-galaretka z malin

4.48 (202 ocen)

  • 50 min

Dżem o konsystencji galaretki, bez pestek.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    (około 1 l i 800 ml galaretki)
    2 kg malin
    1,5 kg cukru
    100 ml wody
    sok z 2 cytryn
Wystaw ocenę:

4.48 (202 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Przetwory Dżemy

Dżemo-galaretka z malin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny delikatnie płuczemy. Wsypujemy do garnka, dolewamy wodę i od momentu zagotowania, gotujemy przez 5 minut. Gorący wywar przecedzamy przez sitko, by pozbyć się pestek.
    Do czystego soku z malin wyciskamy sok z cytryn, dosypujemy cukier, mieszamy. Galaretkę od momentu zagotowania gotujemy przez 10 minut. Pod koniec gotowania zbieramy pianę, która powstała na wierzchu. Galaretkę wlewamy do wyparzonych małych słoiczków, szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez 10 minut, następnie gorące odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.
    SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować