Dżem z porzeczki

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

O lekko korzennym smaku. Na kanapkę i do przełamania smaku ciast z kremami.

  • 60 min

Składniki:

  • - 2 kg czerwonej porzeczki
    - ok. 1 kg cukru
    - 2 laski cynamonu
    - ok 10 goździków
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Przetwory

Dżem z porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki rozgniatamy nieco tłuczkiem. Zagotowujemy. Przecieramy przez sito (im dłużej i dokładniej, tym gęstsza galaretka). Dodajemy tyle cukru, ile otrzymaliśmy soku, czyli 1:1 (z tej ilości owoców otrzymamy ok. 1 kg soku). Zagotowujemy razem z cynamonem i goździkami. Szumujemy dokładnie. Wyjmujemy przyprawy. Przelewamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy ok. 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka Galaretka

Notka redakcyjna

PP_07-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować